2011. október 17., hétfő

Göteborgról...

....Pénteken eldöntöttük, hogy bár nem állunk egészségügyileg nagyon rózsásan -főleg apánk- azért kimozdulunk egy kicsit. A választás Göteborgra esett! Göteborg Svédország harmadik legnagyobb városa, kicsit több mint fél millióan lakják. Nekem azért tetszik nagyon, mert se nem kicsi, se nem nagy város, méretügyileg pont jó. Mikor megérkeztünk, első utunk az óriáskerékhez vezetett.  Már ott reggel az első emberek közt összefutottunk két magyar fiatallal. Kicsi a világ! :) Majd ezután elkezdtük feszegetni határainkat -értsd: egy tériszonyos meg egy klausztrofóbiás beül az óriáskerékbe- bár a kezdeti sokk után már elég jól éreztük magunkat, sőt mikor már harmadszorra ment körbe a kerék, kezdtünk egy kicsit unatkozni is! :)



                                                                   első kör:

                                                                    harmadik kör:

Magunkhoz térve a sokkból, a belváros felé vettük az irányt. Megnéztük a piacot, ahol találtunk magyar kolbászt, meg marhanyelvet, meg pacalt, minden olyat ami egy magyarnak szívet melengető. Temérdek sajt meg húsok, savanyúságok, bár itt nem savanyúkáposzta, hanem oliva bogyó van főleg, de az minden fajtában, különböző töltelékekkel stb, pékség, és a büfé sem hiányzott, csak itt sült kolbász helyett, spagettit, meg efféléket lehet enni. Miután az egyik pultnál megláttuk a tepertőt, nem tudtunk ellenállni és vettünk, ugyanez a story játszódott el a disznósajttal is! Ja és forgalmas pultoknál sorszámhúzó rendszer van, hogy ne tolakodj, ne bosszankodj, hanem nézelődj még rád nem kerül a sor, és aztán meg vásárolhatsz!




Ezután elmentünk a halpiacra is, bár az csalódás volt számomra, mert kicsit nagyobbnak gondoltam, de legalább magyarul is ki volt írva, hogy Üdvözöljük kedves vendégeinket! :) 



A nap további részében inkább csak bóklásztunk, meg megnéztünk egy parkot, amiről először azt hittük, hogy az a göteborgi botanikuskert, én meg jól elszidtam a svédeket, hogy Linné forogna a sírjában ha ezt látná, hogy ezt nevezik a svédek botanikuskertnek, mert ennél még pécsi gyógynövénykertben is több faj van, majd hazafelé a vonatúton kiderült, hogy ez csak egy szimpla park volt -bár annyira nem szimpla mert volt benne egy pálmaház, meg egy rózsakert, de A botanikuskert, kicsit messzebb van és sokkal nagyobb. Na mindegy. Mellesleg a rózsakert nagyon szép volt, még virított pár fajta, persze a honeymoon, az erotica, és Claude Monet fajták már elvirágoztak. :)