2011. augusztus 2., kedd

Kinti blogok

Tegnap este hajnal egyig Svédországban élő magyarok blogjait olvastam. Megnyugtató tudni, hogy mások is átmentek ezeken a dolgokon, másoknak is vannak/voltak logisztikai nehézségei, ill. hogy azért  mindezek ellenére bírják kint sokáig (mindegyik blog min. három éves), ja és tök segítőkészek. Egy csomó mindent leírnak, miket, kell elintézni mikor kimegyünk, mik a nagyobb buktatók, stb. Ha itt is felsorolnám akkor ma is hajnal egyig a gép előtt ülhetnék. Pl. nem is gondoltam volna, hogy itthon az egyik tv szolgáltatónál lehet venni olyan dekódert, amivel kint is tudjuk fogni a magyar csatornákat. A kérdés már csak az, hogy ez először jó lenne-e nekünk, vagy sem. Egy másik blogon van egy nagyon jó találmány, mutatja a kint élő magyarokat, név szerint és legtöbbjüknél e-mailcím is van. Megnéztem, sajna Uddevallában egy magyar sem volt feltüntetve. Apánk is kérdezte, de a kórházban csak ő lesz magyar. Hát nem baj. Azért még reménykedem, hátha sikerül valaki "komát" felkajtatni. Bár ha eleinte nincs is ilyen az sem nagyon nagy gond, mert édesapám eljön hozzánk pár napra. Aztán meg majdcsak alakul valahogy...
A másik fontos dolog, amit sajna nem tudtam megnézni, hogy mennyi kint a gyógyszerészek fizuja. Bár volt egy oldal, amit ajánlottak, hogy azon fent van, de úgy látszik, hogy egy hónap svéd nyelvtanulás után is, fogalmam sincs mit írtak oda. És, hogy ez a kérdés miért is foglalkoztat annyira? Hát azért, mert míg az orvosok, az állami szektorhoz tartoznak és törvényileg sem kereshetnek kevesebbet, mint svéd társaik, addig a gyógyszerészek -természetesen csak nem régtől- átkerültek  a magánszektorba. És bármennyire is bízom a svédekben, ott is csak az a lényeg, hogy minél olcsóbb munkaerőt találjanak. JA és egyébként is jó lenne tudni, hogy mire számíthatok.  

Csencselés....

....Ma délután bent voltam anyánál a munkahelyén és éppen jött egy nő, aki ékszereket árult. Gyorsan mindenki megrohamozta, összesen ott hagytak vagy 50.000 Ft-ot. Valami bődületes mennyiségű ékszer közül lehetett válogatni. Szerintem több  fajta volt, mint egy rendes üzletben. Érdekes ez a dolog. Mennyire szeretünk csencselni, adni-venni mindent. Mindegy, hogy éppen szükségünk van rá vagy sem. A lényeg így sokkal olcsóbb, hát a hülyének is megéri! Meg egyébként is L'oreál nap van! (mert megérdemlem) :) Ez pl. nagyon fog hiányozni. Ezeket imádom. Mindegy, hogy ékszer, melltartó, csoki vagy éppen törölköző. A lényeg, hogy helybe hozzák és olcsóbb, vagy ugyanannyi, de legalább nem kell elmenni érte a boltba. Mondjuk ott biztos nem vennék pl. három féle Ritter SPORT-ot, vagy két  Swarovski fülbevalót.